VEEL GESTELDE VRAGEN OVER OPERATIONAL LEASE

Waar op te letten bij het uitzoeken van een leaseauto?

Waar dient u op te letten bij het uitzoeken van uw leaseauto. Hier volgen een aantal tips!

Operational lease of financial lease

Welke leasevorm het best past bij uw situatie hangt af van verschillende factoren. Operational lease gedraagt zich als een soort langdurige huur waarbij alle kosten voor de auto verdisconteerd zijn in een vast maandbedrag. Het biedt u gemak en comfort, maar u wordt geen eigenaar van de auto. Daarentegen wordt u bij financial lease wél eigenaar. Daarom kunt u profiteren van een aantal interessante fiscale faciliteiten. Financial lease is feitelijk een zakelijke financiering met de auto als onderpand. De aanschafprijs van de auto wordt gefinancierd, maar zaken als reparatie, onderhoud, verzekering, belasting, enz. regelt u zelf.

Een nieuwe of een jong gebruikte leaseauto uitzoeken

Het voordeel van een nieuwe auto is dat u hem kan samenstellen zoals u hem hebben wilt. Dus in de exacte uitvoering en voorzien van de juiste opties en accessoires. Prettig is ook dat de auto de komende jaren fabrieksgarantie heeft. Nadelig aan een nieuwe auto kan de soms wat langere levertijd zijn (tenzij uit voorraad leverbaar). De keuze voor een jong gebruikte auto (max. 9 jaar oud) is vaak financieel gedreven. De auto is simpelweg goedkoper in aanschaf. Aangezien u bij een financial lease de aanschafprijs financiert betekent dit direct een financieel voordeel bij een leaseauto uitzoeken.

Catalogusprijs

Allereerst is van belang welk leasebudget u heeft en daarmee wat voor leaseauto u kunt uitzoeken. Als starter is er meestal een beperkt leasebudget beschikbaar en komt men al snel uit bij auto’s zoals de Volkswagen Polo, Renault Clio, Skoda Fabia en dergelijke. Dit zijn prima auto’s om te rijden met een beperkt leasebudget. Ook als u een hoger leasebudget heeft om een leaseauto uit te zoeken, is het van belang om te bepalen hoe hoog de cataloguswaarde van de leaseauto mag zijn, aangezien deze ook van invloed is op de fiscale bijtelling.

Fiscale bijtelling

Als u een auto van de zaak rijdt krijgt u waarschijnlijk te maken met de fiscale bijtelling. Indien u de leaseauto ook voor privédoeleinden gaat gebruiken, merkt de belastingdienst de leaseauto aan als verkapte vorm van loon en dient u hierover belasting te betalen; dit heet de fiscale bijtelling. Afhankelijk van de cataloguswaarde van de leaseauto is deze bijtelling hoger of lager. Daarnaast zijn er verschillende tarieven die gebaseerd zijn op de CO2 uitstoot van uw leaseauto.

Gaat u een leaseauto uitzoeken? Onze leaseadviseurs staan voor u klaar om u te informeren.

Bel 055-8435311 of stuur een email naar aanvragen@neerlandlease.nl

Zakelijk leasen of kopen?

U gaat uw auto zakelijk gebruiken, maar wat is voordeliger? De auto lease of kopen.

Kopen zakelijk:
Wanneer u een auto zakelijk koopt bent u in één klap een hoop geld (liquiditeit) kwijt. Deze gelden kunnen in een toekomstig tijdstip niet ingezet worden voor uw onderneming maar zitten op dat moment vast in uw auto. Hierdoor kunt u een investeringsslag t.o.v. uw concurrentie mislopen. Door het missen van deze invessteringsslag kunt u een hoop toekomstige omzet en nieuwe clientele mislopen.
 
Leasen zakelijk:
Wanneer u een auto zakelijk leaset dan houdt u uw huidige liquiditeit in stand. Deze liquiditeit kunt u dan aanwenden voor het aangaan van andere investeringen waarmee u verder omzet groei kunt bewerkstelligen. Tevens houdt u liquiditeit om eventueel andere markten aan te boren dan waarin u op dit moment werkzaam bent. Door middel van Financial lease maakt u bedrijfsgroei mogelijk en verbeterd u de exposure van uw huidige status als onderneming. Door vernieuwing van uw wagenpark verbeterd u de uitstraling van uw onderneming. Tevens kunt u op de onderhoudskosten van uw wagenpark besparen doordat u beschikt over jongere auto’s met minder kilometers.
 
Wat is goedkoper?
Een auto leasen of kopen, wat is goedkoper? Deze vraag wordt vaak gesteld. Is hier een eenduidig antwoordt op te geven? Wij denken van niet. Wanneer u een auto middels een Financial lease aanschaft betaald u over de looptijd van de Financial lease een rente. Hierdoo zult u in absolute bedragen altijd meer betalen dan wanneer u de auto contant aanschaft. Vanuit dit oogpunt is contant aankopen dus de goedkopere optie. Maar een contante aankoop betreft een flinke aanslag op uw liquiditeitssaldo. Waardoor u beperkt wordt om in uw bedrijf te investeren. Stel dat u door de contante aankoop van de auto een mogelijke bedrijfsgroei in de weg staat en daardoor een behoorlijke toekomstige omzet ziet verdampen. Dan rijst de vraag, wat is nu goedkoper. Als u de auto geleaset had en u had de mogelijkheid gehad om uw bedrijf verder te laten groeien, dan was waarschijnlijk het rendement op de bedrijfsinvestering groter geweest dan de toekomstige rente op de Financial lease. In dit geval was dus leasen van de auto, de goedkopere cq betere optie geweest. Als ondernemer sta je elke keer weer voor keuzes en welke keus de beste is geweest, zal de toekomst uit wijzen. Zo zien wij het ook in het geval van leasen of kopen, u als ondernemer maakt de keuze wat op dat moment het beste bij u past. Wij zullen u zo goed mogelijk adviseren in uw keuze.
 

Waar moet een kilometerregistratie aan voldoen?

Een controleerbare en sluitende rittenregistratie is voldoende bewijs voor de Belastingdienst. De belastingdienst stelt bepaalde eisen aan een kilometerregistratie.

Als volgt:

  • het kenteken van de auto
  • het merk van de auto
  • het type van de auto
  • de ritgegevens, een rit is de enkele reisafstand tussen 2 adressen
  • de periode waarin u de auto tot uw beschikking hebt.

Een kilometerritregistratie moet vervolgens controleerbaar zijn. De Belastingdienst noemt hier de volgende punten die uw ritregistratie controleerbaar maken:

  • elektronische routeplanners
  • orderbriefjes
  • garagenota’s
  • kantooragenda’s

 
U wordt gevraagd zowel de rittenregistratie, als de controlemiddelen tot en met vijf jaar na afloop van het kalenderjaar te bewaren. De Belastingdienst kan er bij een controle om vragen.
De Belastingdienst kan naast de rittenregistratie en de aanvullende informatie ook gebruik maken van andere gegevens om uw rittenregistratie te controleren. Zo worden er gegevens van het Centraal Justitieel Incasso Bureau gebruikt (boetes). Ook worden flitsauto’s ingezet om te controleren bij bijvoorbeeld grensovergangen bij pretparken of tijdens schoolvakanties.
 
Gebruik van een Blackbox
Een blackbox kan ook dienen als bewijs. Een voorwaarde is dat elke afzonderlijke rit terug te vinden moet zijn in de schriftelijke rapportage. Een black box mag verder niet uitgeschakeld kunnen worden. Bij een black box moet u zelf aangeven of het om een zakelijke rit of een privérit gaat. Net als bij een handmatig bijgehouden rittenregistratie is daarom een relatie met andere bescheiden (zoals agenda’s) nodig.

Betaal ik bijtelling voor een bedrijfswagen?

In principe gelden voor bedrijfswagens dezelfde regels voor de bijtelling als bij personenauto’s. Allereerst verstaan we onder naam bedrijfswagen hetzelfde als grijs kenteken auto’s, dit zijn auto’s onder de 3.500 kg, waarop een personenautorijbewijs B van toepassing is.

Als er sprake is van privé gebruik van de bedrijfswagen, dan geldt de reguliere bijtelling. Vervelend hiervan is dat de bijtelling geldt over de oorspronkelijke consumentenprijs, het bedrag incl. BTW en BPM! Een optie voor de berijder is om, net als bij personenauto’s, een “verklaring van geen privegebruik” aan te vragen. Echter, hier geldt dan vervolgens een maximum van 500 prive-kilometers per jaar en de eis van een uitgebreide rittenadministratie. Dit is vooral voor berijders van grijs kentekenauto’s, die vaak en veel voor verschillende korte ritten worden gebruikt, ondoenlijk. Er zijn echter mogelijkheden om geen bijtelling te hoeven betalen en ook geen rittenadminstratie bij te hoeven houden.

Hieronder een aantal uitzonderingsregels:

Bedrijfswagen uitsluitend geschikt voor goederenvervoer
Als een bedrijfswagen (vrijwel) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen, dan is de bijtelling 0%. Dit kan zijn omdat er geen ruimte is voor passagiers. Denk daarbij aan een auto die alleen een passagiersstoel heeft en voor de rest geheel gevuld is met gereedschappen. Het kan ook zijn dat de auto te vies is (of een vieze geur heeft) om voor privédoeleinden te gebruiken.

Bij het tot stand komen van deze uitzondering is met name gedacht aan bestelauto’s met slechts één stoel. In mei 2009 besliste de Hoge Raad al dat een heel grote bestelauto van een bloemist, voorzien van specifieke inrichting en met meerdere zitplaatsen, in aanmerking kwam voor deze uitzondering. Ook is er een uitspraak over een grote bestelauto (verlengd en verhoogd, zodat deze niet op normale parkeerplaatsen en in parkeergarages past) van een vloerbedekkinglegger. Ook in die situatie gold het vaste bijtellingspercentage niet, ook al had de auto twee zitplaatsen. Inmiddels begint er ook jurisprudentie te komen over kleinere bestelauto’s. Uit deze rechtspraak ontstaat het beeld dat de uitzondering voor specifieke bestelauto’s ruimer toepasbaar is dan alleen voor grote bestelauto’s of bestelauto’s met slechts één stoel. Wel is dan vereist dat de tweede stoel noodzakelijk is voor een bijrijder voor hulp bij laden en lossen of dat de bestelauto is voorzien van specifieke inrichting c.q. wordt gebruikt voor specifieke doeleinden. Wordt de bestelauto die vrijwel uitsluitend geschikt is voor goederenvervoer toch voor privédoeleinden gebruikt, dan geldt een bijtelling van het aantal privékilometers x de werkelijke kilometerprijs.

Doorlopend wisselend gebruik
In de situatie dat een bedijfswagen doorlopend en afwisselend door twee of meer werknemers wordt gebruikt, is de werkgever een eindheffing van € 300,- per auto per jaar verschuldigd. Bij de werknemer vindt dan geen bijtelling plaats. Een voorbeeld hiervan is een installatiebedrijf met tien werknemers en vijf bedrijfswagens. Werknemer A neemt een bedrijfswagen op maandagmorgen mee voor een klus en vervolgens neemt werknemer B de auto weer mee voor een andere klus Op dinsdag wordt de auto weer weer meegenomen door werknemer C enzovoort.

Vereenvoudigde rittenregistratie
Als u voor uw werkzaamheden veel ritten op een dag maakt dan kan het lastig zijn om een sluitende rittenregistratie bij te houden. In die situatie mag u – onder voorwaarden – een vereenvoudigde rittenregistratie bijhouden. Naast de vereenvoudigde rittenregistratie moeten de zakelijke adressen blijken uit de (project)administratie van de werkgever. Verder moet de afspraak schriftelijk tussen werknemer en werkgever worden vastgelegd. Tot slot is privégebruik tijdens lunch- en werktijd verboden.

Peter

Peter Moedt

Leaseadviseur

Nog onbeantwoorde vragen?

Zit u nog met prangende vragen waar u in onze FAQ geen antwoord op heeft kunnen vinden? Laat het ons dan weten. U kunt ons tijdens kantoor uren bereiken op telefoonnummer 055-8435311. Buiten kantoor uren kunt u ons bereiken door een mail te sturen naar aanvragen@neerlandlease.nl of het contactformulier in te zenden. Ons streven is u binnen 24-uur te voorzien van een reactie.