Wat is operational lease?

Operational lease is een leasevorm welke u het eenvoudigst kunt vergelijken met het langdurig huren van een auto. Bij een Operational lease betaald u een vast bedrag per maand waarbij kosten als verzekering, wegenbelasting, onderhoud, reparatie, afschrijving etc. zijn meegenomen. Aan het einde van de looptijd van de lease levert u de auto weer in bij de Leasemaatschappij.

Operational lease is bij veel bedrijven en organisaties een veel gebruikte leasevorm. Een groot verschil met Financial lease is, dat niet uw onderneming maar de Leasemaatschappij de auto/bedrijfswagen op de balans heeft staan. Hiermee houdt u binnen uw onderneming uw werkkapitaal in stand. De leasemaatschappij blijft gedurende de looptijd zowel juridisch als economisch eigenaar van de auto, waarmee de gebruiksrisico’s met betrekking tot de auto bij de leasemaatschappij liggen.

De vrijheid van een Operational lease zet zich ook voort in het bijbehorende leasepakket. Ook deze kunt u naar wens aanpassen. U kunt bijvoorbeeld uw autoverzekering meenemen in de leaseprijs maar u kunt uw autoverzekering ook bij uw huidige verzekeraar laten. Gelijkwaardig vervangend vervoer na 24 uur reparatie kan meegenomen worden in het leasepakket, eveneens hulpverlening in binnen- en buitenland en een tank- of laadpas. Zoals u ziet is het inkleden van het leasepakket flexibel en naar eigen wens in te vullen.

Operational lease

Operational Lease: Zakelijk leasen, ook voor de ZZP'er

Een full operational lease is bij veel bedrijven en organisaties een veel gebruikte leasevorm, u kunt dit dan ook het beste een all-inclusive lease noemen. Alle gemaakte kosten worden opgenomen in het lease contract. U als klant betaald een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto en/of bedrijfswagen. De kosten welke voor u worden opgenomen in het leasecontract zijn als volgt:

 • Onderhoud, reparatie en banden;
 • WA (Casco) verzekering;
 • Schadeverzekering inzittenden;
 • Hulpverlening binnenland en Europa;
 • Vervangend vervoer na 24 uur werkzaamheden;
 • Brandstof (voorschot);
 • Rente;
 • Afschrijvingskosten;
 • Motorrijtuigenbelasting;

Bovengenoemde kosten hoeft u niet allemaal op te nemen in uw leasecontract. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om geen vervangend vervoer in uw contract op te nemen, of bijvoorbeeld de WA/CASCO verzekering bij uw eigen verzekeringsmaatschappij onder te brengen. Ook de brandstofpas inclusief brandstofvoorschot kunt u buiten uw leasecontract houden.

Operational lease
 • Alles onder één dak
 • Operational lease voor personen- en bedrijfswagens
 • Voordeel door schaalgrootte
 • Vast bedrag per maand
 • Geen onverwachte hoge kosten m.b.t. onderhoud en/of reparatie
 • Aankoopbedrag niet zelf financieren
 • Geen restwaarde risico
 • BTW over leasebedrag terugvorderbaar
Wagenparkbeheer

De Operational lease prijs is belast met BTW. Dit betekend dat u over de betaalde leasetermijnen de BTW weer terug kunt vorderen bij de belastingdienst. Daar de auto voor u wordt aangeschaft door de Leasemaatschappij hebt u, mits uw bedrijf een langere tijd bestaat, niet te maken met een aanbetaling van minimaal de BTW zoals bij een Financial lease wel het geval is.
Het gemak waarmee u middels een full Operational lease uw wagenpark kunt beheren, budgetteren en laten rijden geeft binnen uw bedrijf veel rust. U komt niet zomaar ineens voor hoge reparatie kosten te staan. Ook hoeft u geen rekening te houden met de afschrijving van uw wagenpark, veroorzaakte schade en reparaties aan het wagenpark. Alles wordt in het lease contract opgenomen. Budgettair is dit voor uw organisatie ideaal, omdat kosten voor vervoer op voorhand bekend zijn.

Voor startende bedrijven

Voor startende bedrijven of bedrijven die een korte leaseperiode van 1 of 2 jaar een auto nodig zijn hebben wij een mooie oplossing, genaamd occasionlease. Hierbij zoeken wij binnen de beschikbare leasepoule naar een passende occasion.  De auto’s in deze poule betreffen wagens die voortijdig terugkomen of een korte leaseperiode zijn ingezet. De auto’s worden streng gecontroleerd en vervolgens wel of niet akkoord bevonden om opnieuw ingezet te worden. 

Voor startende bedrijven wordt in de regel een aanbetaling gevraagd van 20% van de aanschafwaarde, ter risico afdekking. Dit kan oplopen tot een leuk bedrag. Door startende bedrijven een jonge occasion uit de voorradige lease poule aan te bieden, kan deze aanbetaling verkleind worden tot 3x het maandelijkse leasetarief exclusief de btw. Wat voor veel startende ondernemingen prima te doen is. Vervolgens kan er na een leaseperiode van 2 of 3 jaar overgestapt worden naar een langdurigere lease en een nieuwe auto.

Shortlease

Een Operationele lease geeft u als ondernemer veel vrijheid. Wenst u bijvoorbeeld een vrij korte looptijd omdat u als ondernemer voor een project een representatieve auto benodigd bent, of u neemt voor korte tijd een werknemer aan, dan zou een Shortlease perfect bij u passen.

Een Shortlease wordt voor maximaal 1 jaar afgesloten. Binnen onze Shortlease kennen we een tweetal leasecategorieen.

 1. Flexibellease: afsluitperiode minimaal 6 maanden, daarna per dag opzegbaar
 2. Extra flexibellease: afsluitperiode minimaal 1 maand, daarna per dag opzegbaar
auto opgehaald

Neerlandlease denkt in uw belang.

Stel u heeft bijvoorbeeld voor minimaal een jaar een auto nodig, met misschien wel een verlenging voor nog een jaar. In dit geval zouden wij voor u naar een occasion gaan zoeken binnen de beschikbare lease poule. Doordat deze optie voor u veel geschikter en goedkoper is dan een Shortlease. 

Door van te voren uw toekomstige bedrijfsprofiel duidelijk in kaart te brengen zorgen wij ervoor dat u een lease afsluit die past bij uw situatie.

Kortom wilt u een auto en de komende jaren zonder zorgen rijden, dan is een Operational lease voor u een uitkomst.

Direct partner

Neerlandlease is voor haar operationele lease activiteiten een Direct Partner van Leaseplan. Dit houdt in dat wij intermediair zijn voor de leasemaatschappij op lokaal en landelijk niveau. Als Direct partner kunnen wij u de beste auto-leaseoplossing bieden tegen de beste prijs. Ondernemers lokaal en landelijk kunnen bij ons als hun vaste adviseur terecht voor onder andere Full Operational lease, rental- en Shortlease. De twee laatst genoemde zijn vooral voor ondernemers die op zoek zijn naar meer flexibiliteit.

“Neerlandlease: Uit onderzoek is gebleken dat veel ondernemers graag zaken doen met hun vaste adviseur. Dit geeft u als ondernemer een vertrouwd en persoonlijk gevoel. Als Direct partner kunnen wij voorzien in de behoeftes van onze zakelijke klanten: te beginnen met het aanbieden van auto-leaseoplossingen tegen condities die veel scherper zijn dan normaal gesproken voor intermediairs mogelijk is. Maar dan wel gegarandeerd inclusief de service en kwaliteit waar Leaseplan voor staat, aangevuld met de kennis, ervaring en meedenkend vermogen van uw eigen vertrouwde intermediair.”

Het Leaseplan Direct Partner Team ondersteunt Neerlandlease als regionale intermediair. Alleen professionele en toegewijde intermediairs komen in aanmerking voor toetreding tot dit voorkeursnetwerk.
 

Peter

Peter Moedt

Leaseadviseur

Kan ik u helpen?

Heeft u vragen omtrent Operational lease? In onze FAQ Operational lease hebben wij voor u de meest voorkomende vragen opgesteld. Heeft u liever een persoonlijk contact zodat u met een van onze lease adviseurs kunt sparren over uw lease situaite. Neem gerust contact met ons op, wij zitten voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Binnen onze openingstijden kunt u telefonisch met ons overleggen. Buiten onze openingstijden willen wij u vragen om het contactformulier naar ons toe te zenden. Wij streven ernaar u binnen 24-uur te voorzien van een reactie.